dilluns, 1 d’abril del 2019

Dones d'aquesta setmana març 2019




Karen Uhlenbeck, primera dona que rep el "Nobel" de matemàtiques

Karen Uhlenbeck, primera dona que rep el "Nobel" de matemàtiques

L'Acadèmia Noruega li ha atorgat el Premi Abel, el més prestigiós d'aquest camp, per les seves importants contribucions en diverses àrees d'aquesta ciència
 La nord-americana Karen Keskulla Uhlenbeck s'ha convertit en la primera dona que guanya el Premi Abel de Matemàtiques, la màxima distinció en aquesta ciència. Uhlenbeck és professora de la Universitat de Texas a Austin.
L'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres l'ha distingit amb el premi pels seus assoliments pioners en diversos camps, com les equacions diferencials parcials geomètriques "i per l'impacte fonamental del seu treball en anàlisi, geometria i física matemàtica".
Karen Uhlenbeck va néixer el 1942 a Cleveland (Ohio) i abans d'entrar a la Universitat de Texas, el 1988, va treballar a diverses institucions. El 1990 es va convertir en la segona dona que impartia una conferència en la sessió plenària del Congrés Internacional de Matemàtiques, la reunió més important en aquest disciplina. Havien passat vora 60 anys des que ho havia fet la primera dona.
A més de la seva extensa recerca en matemàtiques, Uhlenbeck s'ha distingit per lluitar per la igualtat de gènere en ciència. És cofundadora del Programa Dones i Matemàtiques. creat el 1993 per promoure la presència femenina en la recerca matemàtica i en tots els nivells de les carreres acadèmiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada